Un hospital públic canari fa servir el ioga contra el càncer

L'Hospital General de Fuerteventura inclou al ioga com a teràpia complementària en el tractament del càncer. L'oncòleg Samuel Hernández Sarmiento destaca que el servei

07-01-2019


Claudina Navarro

La medicina integrativa, que combina el millor dels tractaments convencionals i les teràpies complementàries i naturals, està donant els primers passos al nostre país. Un exemple és la iniciativa del Hosptital General Verge de la Penya a Fuerteventura, el departamente d'oncologia ha incorporat el ioga com una disciplina complementària útil per als seus pacients.

El doctor Samuel Hernández Sarmiento, director del servei d'oncologia, explica que "el ioga és vital durant el tractament actiu de la malaltia i com a mètode de prevenció". El mestre de ioga Jesús Medina és qui dirigeix ​​les sessions tots els dimecres a les tres de la tarda en una sala destinada a aquesta finalitat a l'hospital.

El projecte s'anomena Yogainmune i està adaptat a les necessitats dels pacients amb càncer. Després de set mesos de funcionament, l'oncòleg Hernández Sarmiento destaca, en declaracions al Diari de Fuerteventura, que "els beneficis han estat evidents".

El doctor Samuel Hernández no amaga que ell mateix practica el ioga i insisteix en la necessitat de treballar el càncer de manera integral: "s'ha de combinar la medicina convencional amb la complementària, perquè tot forma part del tractament, no només receptar una pastilla".

Com ajuda el ioga als pacients amb càncer

El programa Yoguinmune ajuda als pacients de càncer a suportar amb èxit la malaltia. La pràctica del ioga enforteix el cos i la ment, a més de pal·liar els efectes secundaris indesitjables de la quimioteràpia i la radioteràpia.

El doctor Samuel Hernández enumera els sis objectius de Yoguinmune:

Millorar la qualitat del son.
Reduir la fatiga i l'estrès.
Elevar la vitalitat i l'estat d'ànim.
Augmentar la flexibilitat de les articulacions.
Reduir el dolor.
Reforçar el sistema immunitari.


Un programa personalitzat al màxim

L'instructor de ioga, Jesús Medina, realitza un seguiment de cada un dels alumnes, adaptant la sessió a les seves necessitats i mostrant-los com poden portar l'après a les classes a la seva vida quotidiana.

La iniciativa de l'Hospital General de Fuerteventura és pionera en un centre de salut públic al nostre país i és un exemple de l'anomenada "medicina integrativa", que tracta de combinar els tractaments convencionals i les teràpies complementàries per aconseguir millors resultats terapèutics i una major qualitat de vida.

Ioga al Anderson Cancer Center

La medicina integrativa és la tendència que segueixen els hospitals més avançats del món, com el Anderson Cancer Center a Houston. En aquest hospital s'ofereixen sessions de ioga als pacients amb la finalitat de "construir un cos i una ment forts". La filial de l'hospital nord-americà a Madrid també organitza classes de ioga a les que poden assistir els pacients i els seus familiars.

El doctor Alejandro Chaoul, professor del Programa de Medicina Integrativa de l'Anderson Cancer Center, explica que el ioga és un tipus d'exercici i com a tal produeix els seus beneficis a nivell múscul-esquelètic i cardiorespiratòria, però a més és una pràctica ment-cos que redueix el estrès i millora la salut en general.