La salut emocional comença a la panxa

05-06-2018


Font: El País

La serotonina, considerada l'hormona de la felicitat, es fabrica principalment en l'aparell digestiu. Cent milions de neurones regulen el tracte intestinal. Val més seguir una bona alimentació per trobar-nos bé amb nosaltres mateixos.

Estem d'baixada i assaltem la cuina per alleujar-. El cos ens demana un dolç processat o una bossa de patates fregides. Sembla que en aquests moments és el que més necessitem, però estem molt equivocats: la salut emocional comença amb tenir cura també les nostres budells. La serotonina, considerada com l'hormona de la felicitat, és una de les responsables de regular la tristesa, l'apatia, els nostres dubtes o, fins i tot, les nostres obsessions. Al voltant del 10% d'aquesta substància, aproximadament, es processa en el cervell. Però el 90% restant es fabrica a les nostres budells, segons la doctora Lourdes Tomàs, autora del llibre La salut, el teu millor talent (editorial Plataforma).

Una doctora de neurociència de la universitat nord-americana de Georgetown investiga la connexió entre els ictus cerebrals i la flora intestinal

Si la nostra panxa no està bé, tampoc ho estarà l'estat d'ànim. L'aparell digestiu conté 100 milions de neurones que pertanyen al sistema entèric, la funció és regular el tracte intestinal des de l'esòfag a l'recte. També està connectat amb el pàncrees i la vesícula biliar. Aquestes neurones i nervis controlen els moviments musculars de l'intestí, la secreció de substàncies digestives i el flux sanguini en aquesta part del cos. Per aquest motiu s'ha denominat a aquesta zona de l'organisme el segon cervell. Emocions, pensaments i intestins tenen una comunicació tan perfectament orquestrada que provoca un nus a l'estómac després d'una discussió o la necessitat d'anar al bany abans d'un examen.

La salud emocional empieza en las tripas

MIKEL JASO

Les últimes investigacions científiques estan fent un pas més i demostren ara la relació existent entre l'aparell digestiu i les malalties neurològiques. Sonia Villapol, doctora en neurociència i professora de la universitat nord-americana de Georgetown, analitza la connexió entre els ictus i la flora intestinal. En els seus experiments amb ratolins, Villapol ha demostrat que la composició bacteriana dels rosegadors es veu alterada després d'un dany al cap. "Si som capaços de controlar la flora, podrem ajudar al cervell a que es recuperi més ràpid de les lesions, així com reduir els estats d'ansietat i de depressió posttraumàtica". En aquesta mateixa línia, s'ha descobert que el 95% dels nens que pateixen trastorns com dèficit d'atenció, hiperactivitat o, fins i tot, autisme, presenten problemes digestius, segons explica la doctora Irina Matveikova en el llibre Intel·ligència digestiva (L'Esfera dels llibres). Per prevenir problemes digestius que acabin donant mals de cap s'imposa regular els nostres hàbits diaris. Matveikova, experta en endocrinologia, recomana com a primera mesura descansar de tant en tant del blat, el sucre, els lactis i l'alcohol.

El 95% dels nens que pateixen trastorns com dèficit d'atenció o hiperactivitat presenten problemes digestius

També és recomanable nodrir als nostres dos cervells amb aliments com l'alvocat, els plàtans, les nous, les llavors de carbassa, la cúrcuma, els ous o el pollastre (preferiblement de corral o ecològic). Els experts insisteixen en els beneficis mentals de moure més i menjar productes frescos, evitant els envasats, els precuinats i els dolços industrials. Incorporar tècniques de relaxació diàries, exercitar l'abdomen i dormir unes vuit hores completen la fórmula. I si hem de prendre antibiòtics, convé no oblidar acompanyar-los amb probiòtics per restaurar la flora intestinal. En definitiva, si el nostre estat anímic no és positiu, valdria la pena analitzar com estan les nostres budells, revisar la nevera i el rebost, i incorporar certs hàbits més saludables per trobar-nos millor amb nosaltres mateixos.