Identificada una bacteria intestinal que allarga la vida

Trasplantes de microbiota alargan la vida un 13% en ratones y allanan el camino hacia un tratamiento para personas

23-07-2019


Imagen creada por ordenador de una de las muchas especies de bacterias que forman la microbiota inte

Sabies que l'equip mèdic d'Holos utilitzem tècniques precises per detectar possibles desequilibris a la flora intestinal?
.
Akkermansia muciniphila constitueix el 5% de la microbiota intestinal, forma part de la flora muconutritiva i té diferents funcions en el metabolisme i en la inmunitat de l'organisme.
Per augmentar els seus nivells cal una bona ingesta de fibra soluble, antioxidants i probiòtics adequats, lactobacillus i bifidobacteries sota la supervisió d'un bon professional.

Noticia FONT: La Vanguardia

Un tractament amb un bacteri intestinal, que és abundant en persones centenàries i escassa en persones amb envelliment prematur, ha allargat la vida en experiments amb ratolins, segons una investigació espanyola presentada ahir a la revista Nature Medicine.

"Els nostres resultats indiquen que tractaments dirigits al microbioma intestinal poden conduir a millores del temps viscut amb bona salut i de la longevitat", declara Carlos López-Otín, especialista en biologia del càncer i de l'envelliment de la Universitat d'Oviedo i director de la investigació . Però adverteix que aquestes millores no arribaran a curt termini perquè "tot el que s'estudia en animals ha de passar rigoroses proves abans d'aplicar-se en humans; no es poden agafar dreceres ".

La investigació, a la qual López-Otín i el seu equip han dedicat cinc anys, revela que la microbiota intestinal -el ecosistema de microorganismes que viuen als intestinos- influeix de manera important en l'envelliment. Estudis anteriors havien relacionat la microbiota amb malalties relacionades amb l'edat com la diabetis tipus 2, alguns càncers i algunes malalties cardiovasculars. Però aquesta és la primera vegada que la microbiota es relaciona directament amb el procés d'envelliment.

alerta antibiòtics

La investigació suposa un toc d'atenció sobre possibles danys de l'abús d'antibiòtics

Els resultats suposen un toc d'atenció sobre l'ús habitual d'antibiòtics per via oral, ja que pertorben la microbiota intestinal, que "mereix una atenció exquisida" per la seva importància per a la nostra salut, assenyala López-Otín.

La investigació revela d'altra banda que l'efecte de la microbiota sobre l'envelliment es fa a través de la bilis. És la influència del bacteri Akkermansia muciniphila sobre la síntesi d'àcids biliars el que explica el seu efecte beneficiós per mantenir una bona salut a edats avançades.

"Els àcids biliars regulen multitud de funcions en el nostre organisme, inclosos el metabolisme dels greixos, la inflamació i la salut cardiovascular", destaca Clea Bárcena, primera autora de la investigació, també de la Universitat d'Oviedo. Si la bilis s'ha estudiat poc fins ara, "no és perquè es cregués que té poca importància sinó perquè la biologia dels àcids biliars és complicada i és difícil treballar amb ells". Això podria canviar ara que s'ha descobert que són importants en retardar o accelerar l'envelliment.

La bilis, reivindicada

Els àcids biliars tenen un paper important en la regulació de la longevitat

Una comparació de les microbiotas intestinals de cinc nens amb progèria -una rara malaltia genètica que causa envelliment prematur amb les de nens sans ha mostrat que tenen composicions diferents. S'ha descobert també que les persones centenàries tenen una microbiota peculiar, diferent a la de la resta de la població.

Entre altres diferències, les persones centenàries tenen una major abundància d'un tipus de bacteris trucades verrucomicrobios. Dins d'aquest tipus, destaquen les de l'espècie Akkermansiamuciniphila, que en estudis anteriors ha demostrat tenir un efecte protector enfront de la diabetis i l'obesitat.

"Avui sabem que en el microbioma hi ha bacteris molt bones i altres que no ho són tant i fins i tot són perilloses. És una cosa que fa no molts anys ens costava comprendre ", explica López-Otín. "El nostre treball identifica Akkermansia muciniphila com una de les molt bones".

En estudis amb ratolins que envelleixen prematurament i simulen la progèria humana, els investigadors han observat un dèficit significatiu de verrumicrobios, així com un augment d'altres tipus de bacteris. En analitzar la microbiota intestinal de ratolins sans, han observat que a mesura que envelleixen augmenta la disbiosi -o desequilibri de la microbiota-.

Un altre secret dels centenaris

Les persones centenàries tenen una microbiota peculiar, diferent a la de la resta de la població

Aquests resultats suggereixen que restaurar una microbiota equilibrada podria ser una estratègia eficaç per retardar l'envelliment i allargar la vida. Per comprovar-ho, els investigadors han realitzat trasplantaments de microbiota -també anomenats trasplantaments fecales- de ratolins sans a ratolins amb envelliment prematur. En els receptors dels trasplantaments s'han retardat processos característics de l'envelliment com la pèrdua de pes, el deteriorament renal o la mala regulació de la temperatura corporal. L'experiment es va repetir en dos models diferents de ratolí i en tots dos va augmentar la longevitat entre un 13% i un 14%.

Administrar el bacteri Akkermansia muciniphila als ratolins directament amb el menjar també va aconseguir efectes saludables, encara que els resultats no van ser tan notables com amb el trasplantament de microbiota. En aquest cas, la vida es va allargar al voltant d'un 5%.

possibles tractaments

Trasplantaments fecals, bacteris en la dieta o fàrmacs inspirats en la microbiota intestinal emergeixen com a possibles teràpies

Un trasplantament fecal o un tractament amb verrumicrobios "és una estratègia prometedora que podria millorar la salut de les persones", declara López-Otín. "El futur d'aquests tractaments també podria passar per identificar quines proteïnes o components d'aquests bacteris són beneficiosos i sintetitzar-los en un laboratori, el que evitaria administrar microorganismes vius a éssers humans".

L'investigador alerta que "el camp del microbioma està generant un extraordinari interès, però cal ser molt curosos per evitar el que va succeir amb la teràpia gènica, l'aplicació prematura va conduir a retardar l'avanç d'una tècnica de gran potencial. En alguns llocs es fan ja trasplantaments fecals amb poc control i les conseqüències poden ser fatals ".

Nombrosos estudis han detectat correlacions entre la microbiota intestinal i el risc de malalties, incloses malalties neurològiques i psiquiàtriques com el parkinson, l'alzheimer o la depressió. Això ha alimentat l'esperança que aquestes malalties es puguin tractar amb estratègies dirigides a la microbiota com trasplantaments fecals. Aquest tipus de trasplantament ha demostrat la seva eficàcia per al tractament d'infeccions greus causades pel bacteri Clostridium difficile.

Per altres malalties, però, pocs dels estudis que han detectat correlacions amb la microbiota han demostrat una relació de causalitat o han identificat els mecanismes pels quals els bacteris intestinals afecten la salut. A falta de demostrar aquestes relacions, López-Otín considera prematur realitzar trasplantaments fecals per tractar determinades malalties o prevenir l'envelliment.