Brussel·les rebutja la petició espanyola de canviar la llei sobre homeopatia-ca

La Comissió creu que la directiva actual és suficient garantia per als consumidors

00-00-0000


Font: El País
ÁLVARO SÁNCHEZ
Bruselas 12 DIC 2018 - 19:22 CET

La Comissió Europea no canviarà la directiva sobre l'ús de productes homeopàtics a la Unió. El Govern espanyol va demanar retocar el text que regula aquesta teràpia -les propietats no estan avalades científicamente- durant una reunió informal celebrada al setembre a Viena, en considerar l'actual normativa "un risc per a la salut dels ciutadans". Brussel·les no comparteix aquesta opinió, i ha informat que no entra en els seus plans modificar-la. "El marc actual troba un equilibri entre garantir la seva qualitat i seguretat i informar els consumidors, incloent als professionals sanitaris", ha defensat el comissari de Salut, Vytenis Andriukaitis, en resposta a les preguntes de l'eurodiputat socialista José Blanco

La batalla es lliura entorn de l'ús de l'expressió medicament homeopàtic en la directiva europea. El Govern espanyol veu un risc associar aquest terme a una teràpia l'eficàcia no està provada. I creu que incompleix la definició de medicament recollida en la legislació, on s'especifica que per ser-ho "ha de tenir propietats curatives o preventives". Després de conèixer la contestació de Brussel·les, l'executiu de Pedro Sánchez, embarcat en una estratègia contra les pseudociències, ha insistit que considerar l'homeopatia un medicament té conseqüències. "Suposa un risc potencial perquè incideix en la informació objectiva que els professionals i la ciutadania reben sobre les alternatives terapèutiques disponibles", adverteix el Ministeri de Sanitat.

La pressió d'Espanya a la UE buscava evitar la confusió sobre els suposats beneficis d'aquests remeis, sobretot després que s'hagin registrat casos de morts per triar l'homeopatia com a alternativa a la medicina tradicional. Segons les últimes dades de què disposa el Govern espanyol, més de dos milions de persones utilitzen productes homeopàtics en lloc de medicaments que han demostrat la seva efectivitat i superat múltiples assajos.

L'Executiu comunitari considera que la llei europea és prou garantista i no té la culpa d'eventuals interpretacions errònies. El comissari de Salut ha recordat que la directiva impedeix als productors associar "declaracions de caràcter clínic amb els medicaments homeopàtics sense que s'hagi demostrat la seva eficàcia terapèutica". I veu suficient garantia l'exigència que tots incloguin la notificació de "medicament homeopàtic sense indicacions terapèutiques aprovades" al costat d'una advertència perquè l'usuari consulti a un metge si els símptomes persisteixen. A més, recorda que són els governs nacionals els que han de vigilar que no hi hagi publicitat enganyosa.

La Comissió diu ser conscient que Espanya està preocupada pel fenomen, cada vegada més documentat, de pacients que substitueixen un tractament mèdic per productes homeopàtics, però opina que la informació que s'ofereix al client és la idònia, i el seu focus se centra en garantir que la seva ingesta no sigui un perill. No aborda, però, la problemàtica dels malalts que el prenen com a reemplaçament d'un altre medicament avalat per desenes d'estudis. "Els medicaments homeopàtics i els convencionals han de complir els mateixos requisits de fabricació, distribució i vigilància farmacològica. En absència de dades clíniques, els productors no poden posar reclams terapèutics sobre els seus productes", reitera Brussel·les.

Segons Andriukaitis, Espanya és l'únic país de la UE que ha demanat una modificació de la norma. Però alguna cosa s'està movent en els Estats membres, i sembla qüestió de temps que aquesta soledat es reverteixi. Regne Unit ha deixat de finançar l'homeopatia en la sanitat pública. França, que per ara subvenciona el 30% del seu cost, està redefinint la seva política al respecte. El Ministeri de Salut ha ordenat a l'anomenada Alta Autoritat Sanitària que examini la conveniència de continuar amb els pagaments. Aquesta, davant l'amplitud de la tasca, ha anunciat que retardarà la seva resposta de febrer a la primavera. I a Itàlia no s'ha oblidat el cas del nen de set anys que va morir per les complicacions d'una otitis tractada amb productes homeopàtics i no amb antibiòtics.

Encara que Brussel·les no està disposada a corregir la llei, tampoc s'oposa que els països posin en marxa campanyes informatives pel seu compte. "Els Estats membres segueixen tenint llibertat per adoptar accions a escala nacional amb la finalitat d'incrementar la conscienciació al voltant de les característiques dels medicaments homeopàtics", afirma Andriukaitis.

L'Assemblea Nacional d'Homeopatia ha interpretat la contestació de la Comissió Europea com un "suport clar i rotund" als medicaments homeopàtics. I ha cridat al Govern espanyol a reconsiderar "la seva particular croada" contra els mateixos.